Co to jest kontrolowana atmosfera (CA)?
Ważnym elementem przy dojrzewaniu owoców i warzyw jest proces produkcji cukru podczas fotosyntezy oraz jego spalanie w procesie respiracji. Po zbiorach mechanizm fotosyntezy jest zatrzymywany, lecz respiracja przebiega dalej. W trakcie tego procesu spalany jest tlen, natomiast produkowany jest dwutlenek węgla, woda oraz ciepło. Do zachowania wysokiej jakości produktu niezbędne jest maksymalne spowolnienie całego cyklu.
Tutaj najważniejsze są dwa czynniki:
- Temperatura (im niższa, tym niższa respiracja)
- Poziom tlenu O2 i dwutlenku węgla CO2
Atmosfera zawiera 21% tlenu oraz 0,03% dwutlenku węgla. Redukcja tlenu i zwiększenie poziomu dwutlenku węgla w atmosferze, w której przechowywany jest produkt zwalnia proces respiracji. W początkowej fazie przechowywania O2 obniżamy poprzez azotowanie komory (generator azotu), natomiast wydzielany przez produkt CO2 redukujemy do żądanej wartości przy pomocy płuczki CO2. To jest właśnie kontrolowana atmosfera. W swoich instalacjach polegamy na urządzeniach holenderskiej firmy STOREX. Parametry pracy, niskie zużycie energii, niezawodność oraz ciągłe udoskonalanie predysponuje ich maszyny do pozycji lidera na rynku KA.
Oferujemy: