WORKI XTEND®
Opakowania Xtend® MA/MH (modified atmosphere/modified humidity – tłum. modyfikowana atmosfera/modyfikowana wilgotność) zapewniają wydłużenie okresu przechowywania oraz obrotu towarowego świeżych produktów , dzięki połączonemu efektowi modyfikowanej atmosfery (↓O2 ↑CO2), modyfikowanej wilgotności (↑wilgotność względna) oraz kontroli kondensacji (uwalnianie nadmiaru wilgoci).
Polimery Xtend® są skonstruowane w taki sposób, aby zapewnić produktowi umieszczonemu w worku zrównoważony poziom O2 oraz CO2, odpowiedni do każdego rodzaju owocu warzywa lub zioła . Opakowania Xtend spowalniają procesy starzenia, zachowując przy tym wartości odżywcze i aromat produktu, powstrzymują rozwój patogenów oraz rozpad gnilny.
Optymalne warunki modyfikowanej atmosfery oraz wzrost wilgotności względnej do 90-95% w worku Xtend® uzyskujemy w następstwie oddychania / respiracji produktów zamkniętych w workach . Modyfikowana atmosfera , modyfikowana wilgotność minimalizuje odwodnienie oraz utratę wagi , a co za tym idzie zachowana jest jędrność produkty . Opakowania Xtend® ponadto uwalniają nadmiar wilgoci , aby zachować świeży , zdrowy wygląd produktu oraz zapobiec zaburzeniom fizjologicznym.
Zasady działania opakowań Xtend®
Po zamknięciu opakowania :
- Oddychanie produktu powoduje obniżenie poziomu O2 w opakowaniu
- W związku z oddychaniem produktu wzrasta poziom CO2
- Poziom oddychania spada do momentu osiągnięcia równowagi
- Poziom absorpcji O2 oraz produkcji CO2 równa się przepuszczalności opakowania
Podwyższony poziom CO2 oraz niski poziom O2
- Spowolniona respiracja
- Blokowanie biosyntezy etylenu, spowalnianie starzenia oraz dojrzewania
- Zapobieganie rozkładowi chlorofilu- utrzymanie zielonej skórki
- Zachowanie wartości odżywczych oraz smaku
- Redukcja rozkładu dzięki bezpośredniemu powstrzymywaniu rozwoju patogenów
Wilgotność względna
- W miarę oddychania produktu, wilgotność względna w opakowaniu Xtend® wzrasta niemalże do 100%
- Utrzymanie wysokiej wilgotność zapobiega przed odwodnieniem produktu oraz utratą wagi, pozwala zachować jędrność i zapobiega marszczeniu produktu
Cechy wyróżniajce opakowania Xtend® MA/MH
- Opakowania zrobione są z folii, różniącej się wartością WVTR (Water Vapor Transmission Rate – przepuszczalność pary wodnej), aby wyeliminować kondensację.
- Eliminacja nadmiaru kondensacji oraz redukcja związanych z tym problemów
- Różnego rodzaju polimery Xtend® zastosowane są w zależności od:
- Czułości na wilgoć
- Zagrożenia odwodnieniem
- Stosunku powierzchni do objętości