Etylen jest hormonem roślinnym, który przyspiesza dojrzewanie owoców i warzyw oraz starzenie się produktu. Jest odpowiedzialny za degradację chlorofilu. Etylen jest bezbarwnym gazem o słodkim zapachu oraz substancją naturalną, która powstaje w konkretnym momencie rozwoju produktu oraz reguluje procesy fizjologiczne.
Powszechnie obserwowalne negatywne skutki oddziaływania etylenu to głownie:
Pochłaniacze etylenu należy umieścić w opakowaniu z owocami, warzywami lub kwiatami.
W zależności od tempa produkcji etylenu przez dany produkt ogrodniczy należy zastosować odpowiednią liczbę pochłaniaczy na jedno opakowanie jednostkowe. Tempo produkcji etylenu powinno zostać określone przez operatora w łańcuchu dystrybucyjnym, przed zapakowaniem produktu.
Pochłaniaczy etylenu używaj podczas sezonowych zbiorów, aby spowolnić proces dojrzewania owoców, warzyw i kwiatów.
Owoce dzielą się na klimakteryczne i nie klimakteryczne.
Owoce klimakteryczne produkują etylen. To naturalny gaz, który nie tylko stymuluje oddychanie komórkowe, ale i powoduje szybsze dojrzewanie. Zachodzące przy tym zmiany koloru, smaku, aromatu i faktury są szybkie i intensywne. Wśród tego rodzaju owoców znajdują się:
Warzywa i owoce nieklimakteryczne, w przeciwieństwie do klimakterycznych, nie posiadają zdolności do produkcji etylenu. Jego stężenie w ich tkankach utrzymuje się na stałym, niskim poziomie. Proces dojrzewania owoców nie klimakterycznych zachodzi nieprzerwanie i stopniowo, utrzymując niski poziom respiracji i produkcji etylenu. Takie owoce to:
Na podstawie powyższych informacji możemy zauważyć, które produkty są bardziej narażone na szkody powstałe w wyniku zwiększonej produkcji etylenu.
Produkty podczas okresu przechowywania i transportu narażone są również na kontakt z etylenem pochodzącym z innych źródeł:
Pochłaniacze etylenu w kontakcie z owocami i warzywami są bezpieczne.
Mimo to, nie dopuszczać do całkowitego zamoczenia lub rozerwania pochłaniacza i kontaktu zawartości z chronionymi produktami ogrodniczymi.
Nowych jak i zużytych pochłaniaczy nie wyrzucać do kanalizacji lub w miejsca w pobliżu zbiorników wodnych. Zużyte saszetki zbierać i oddać do utylizacji.
W przypadku kontaktu skóry rąk z zawartością pochłaniacza etylenu, ręce umyć i obficie spłukać wodą.
Oferujemy saszetki oraz filtry z pochłaniaczami etylenu dostępne w atrakcyjnej ofercie!
Saszetka w 100% nadająca się do recyklingu
Wykonany z papieru Tyvek po obu stronach. Wewnętrzny wsad może być używany jako kompost glebowy, gdy jest całkowicie wyczerpany. Jest to technologia bez dodatków, co czyni ją kompatybilną z rolnictwem ekologicznym, ponieważ nie wchodzi w fizyczną interakcję z owocami. Oddycha po obu stronach
Papier Tyvek, który jest w 100% wykonany z Tyveku, oddycha z obu stron, ponieważ nie współistnieje z innymi rodzajami plastiku. Papier do kontaktu z żywnością, który spełnia najsurowsze przepisy. Chroni jakość żywności i przedłuża jej trwałość.
Firma certyfikowana ISO 9001:2015. Produkt certyfikowany Ecocert, który gwarantuje, że jest zgodny z ekologicznym i organicznym rolnictwem. Jakość oferująca ciągłą ochronę w całym łańcuchu dostaw.
Małe saszetki, które zapewniają ciągłą ochronę owoców i warzyw poprzez eliminację etylenu i innych gazów. Nadają się do owoców o wysokim poziomie oddychania.
Przepuszczalna saszetka wykonana z obu stron z technicznego, oddychającego i wodoodpornego materiału nadającego się do kontaktu z żywnością. Wypełniona materiałem BION.
Skład | Baza mineralno-gliniasta i nadmanganian potasu |
Zdolność absorpcyjna | 4,25 +/- 0,25 ml etylenu/g |
Forma granulatu | Pył |
Okres przydatności 2 lata (oryginalne opakowanie, przechowywanie w chłodnym i suchym miejscu)
Wymiary: | Gwarantowana zdolność absorpcji etylenu (ml): | Waga: | Ilość w kartonie: |
65×60 | 34 | 8 | 1500 |
65×60 | 21,25 | 5 | 2200 |
55×50 | 12,75 | 3 | 3500 |
Saszetki pakowane są w szczelne worki foliowe w kartonach tekturowych (195x295x285 mm)
Filtry służą do filtrowania powietrza i usuwania etylenu podczas transportu świeżych produktów w chłodniach, aby wydłużyć ich trwałość po zbiorach i zredukować ryzyko utraty jakości.
Modele filtrów zostały zaprojektowane tak, aby pokryć różne potrzeby generowane przez różne trasy i wielką różnorodność świeżych produktów na rynku.
Filtry są idealnym rozwiązaniem do absorpcji etylenu, lotnych związków organicznych (LZO) i zarodników w transporcie morskim lub lądowym świeżych produktów w kontenerach chłodniczych.
Rodzina filtrów etylenowych oferuje najwyższą zdolność absorpcji etylenu na rynku i sprawdzoną wydajność w warunkach wysokiej wilgotności. Są bezpieczne i bardzo łatwe w instalacji.
Zawarte w filtrze wsad nie ma bezpośredniego kontaktu z produktem i nie pozostawiają żadnych pozostałości na świeżych produktach.
W zależności od rodzaju transportowanych owoców lub warzyw, ich stanu dojrzałości i czasu transportu, wymagania dotyczące usuwania etylenu są różne. W BION mamy szeroką gamę filtrów dostosowanych do każdej potrzeby, ponieważ mogą być wypełnione różnymi formacjami.
Filtr cylindryczny składający się z dwóch rodzajów siatki polietylenowej oraz szczelnych nasadek wypełnionych wsadem filtracyjnym.
Ponieważ wsad filtracyjny nie ma bezpośredniego kontaktu z produktem, nadaje się do stosowania w produktach ekologicznych.
WSAD | POJEMNOŚĆ ABSORPCYJNA | WYMIARY |
R8 | 3,50 +/- 0,25 | 100 x 4,7 cm |
R12 | 4,50 +/- 0,25 | 100 x 4,7 cm |
Okres przydatności do spożycia: 2 lata (w oryginalnym opakowaniu, w suchym i świeżym środowisku)
Filtracja powietrza i usuwanie etylenu podczas transportu świeżych produktów (owoce, warzywa i rośliny ozdobne) w kontenerach chłodniczych w celu wydłużenia ich trwałości po zbiorach i zmniejszenia możliwych strat. Wsad nie wchodzi w kontakt z produktem i nie pozostawia żadnych pozostałości. Jest przyjazny dla środowiska i i bezpieczny.
Filtry muszą być umieszczone w miejscu o największym przepływie powietrza, czyli w kratce wlotowej urządzenia chłodniczego. W ładowniach statków filtry mogą być również umieszczone w wylocie powietrza z urządzenia chłodniczego.
Ilość filtrów, które należy umieścić, będzie zależeć od rodzaju transportowanej produkcji i długości transportu
Filtry są szczelnie zamknięte w plastikowych workach, zapakowane są w kartonowe pudełka po 10 sztuk, w których znajdują się także pokryte plastikiem metalowe znaczniki do mocowania w kratce wlotowej oraz etykiety informacyjne ułatwiające pracownikom montaż filtra.
Wybierz dowolną dla siebie formę kontaktu. Zadzwoń do nas, wyślij e-mail lub skorzystaj z formularza kontaktowego.
Strony
Zapisz się na nasz Newsletter
Bądź na bieżąco z najbardziej aktualnymi informacjami o naszej firmie!