Pochłaniacze Etylenu

POCHŁANIACZE ETYLENU

Co to jest etylen?

Etylen jest hormonem roślinnym, który przyspiesza dojrzewanie owoców  i warzyw oraz starzenie się produktu. Jest odpowiedzialny za degradację chlorofilu. Etylen jest bezbarwnym gazem o słodkim zapachu oraz substancją naturalną, która powstaje w konkretnym momencie rozwoju produktu oraz reguluje procesy fizjologiczne.

Dlaczego należy używać pochłaniaczy etylenu?
NEGATYWNE SKUTKI ETYLENU

Dlaczego etylen jest zły?

Powszechnie obserwowalne negatywne skutki oddziaływania etylenu to głownie:

  • rozpady (świeże owoce i warzywa, kwiaty)
  • żółknięcie (ogórki, brokuły i brukselka)
  • zapach (czosnek i cebula)
  • więdnięcie (warzywa i kwiaty cięte)
  • oparzelizna powierzchniowa i mięknienie (jabłka)
  • uszkodzenia skórki (owoce cytrusowe).
ZASTOSOWANIE

Jak używać pochłaniaczy etylenu?

Pochłaniacze etylenu należy umieścić w opakowaniu z owocami, warzywami lub kwiatami.

W zależności od tempa produkcji etylenu przez dany produkt ogrodniczy należy zastosować odpowiednią liczbę pochłaniaczy na jedno opakowanie jednostkowe. Tempo produkcji etylenu powinno zostać określone przez operatora w łańcuchu dystrybucyjnym, przed zapakowaniem produktu.

Pochłaniaczy etylenu używaj podczas sezonowych zbiorów, aby spowolnić proces dojrzewania owoców, warzyw i kwiatów.

SPOSÓB DZIAŁANIA

Jak działa pochłaniacz etylenu?

Do jakich produktów należy używać pochłaniaczy?

Owoce dzielą się na klimakteryczne i nie klimakteryczne.

Owoce klimakteryczne produkują etylen. To naturalny gaz, który nie tylko stymuluje oddychanie komórkowe, ale i powoduje szybsze dojrzewanie. Zachodzące przy tym zmiany koloru, smaku, aromatu i faktury są szybkie i intensywne. Wśród tego rodzaju owoców znajdują się:

  • Jabłka
  • Morele
  • Awokado
  • Banany
  • Figi
  • Melony
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Arbuzy
  • Pomidory

Warzywa i owoce nieklimakteryczne, w przeciwieństwie do klimakterycznych, nie posiadają zdolności do produkcji etylenu. Jego stężenie w ich tkankach utrzymuje się na stałym, niskim poziomie. Proces dojrzewania owoców nie klimakterycznych zachodzi nieprzerwanie i stopniowo, utrzymując niski poziom respiracji i produkcji etylenu. Takie owoce to:

  • Czereśnie
  • Dynia
  • Winogrona
  • Grejpfrut
  • Ananas
  • Cytryna
  • Pomarańcza
  • Mandarynka
  • Truskawki

Na podstawie powyższych informacji możemy zauważyć, które produkty są bardziej narażone na szkody powstałe w wyniku zwiększonej produkcji etylenu.

INNE ZAGROŻENIA

Dodatkowe źródła

Produkty podczas okresu przechowywania i transportu narażone są również na kontakt z etylenem pochodzącym z innych źródeł:

  • Patogeny: Bakterie i grzyby.
  • Źródła pochodzące od człowieka: Podczas każdej aktywności ludzkiej, w której zachodzi spalanie wytwarza się etylen.
  • Wzajemne zanieczyszczanie się owoców: Owoce dojrzałe lub chore produkują dużą ilość etylenu, który wpływa na produkty zdrowe i mniej dojrzałe znajdujące się w tym samym miejscu.
BEZPIECZEŃSTWO

Bezpieczeństwo używania pochłaniaczy etylenu

Pochłaniacze etylenu w kontakcie z owocami i warzywami są bezpieczne.
Mimo to, nie dopuszczać do całkowitego zamoczenia lub rozerwania pochłaniacza i kontaktu zawartości z chronionymi produktami ogrodniczymi.
Nowych jak i zużytych pochłaniaczy nie wyrzucać do kanalizacji lub w miejsca w pobliżu zbiorników wodnych. Zużyte saszetki zbierać i oddać do utylizacji.
W przypadku kontaktu skóry rąk z zawartością pochłaniacza etylenu, ręce umyć i obficie spłukać wodą.

OFERTA

Pochłaniacze Etylenu

Oferujemy saszetki oraz filtry z pochłaniaczami etylenu dostępne w atrakcyjnej ofercie!

Saszetki

Saszetka w 100% nadająca się do recyklingu

Wykonany z papieru Tyvek po obu stronach. Wewnętrzny wsad  może być używany jako kompost glebowy, gdy jest całkowicie wyczerpany. Jest to technologia bez dodatków, co czyni ją kompatybilną z rolnictwem ekologicznym, ponieważ nie wchodzi w fizyczną interakcję z owocami. Oddycha po obu stronach

Edit Content

Papier Tyvek, który jest w 100% wykonany z Tyveku, oddycha z obu stron, ponieważ nie współistnieje z innymi rodzajami plastiku. Papier do kontaktu z żywnością, który spełnia najsurowsze przepisy. Chroni jakość żywności i przedłuża jej trwałość.

Certyfikowana Jakość

Firma certyfikowana ISO 9001:2015. Produkt certyfikowany Ecocert, który gwarantuje, że jest zgodny z ekologicznym i organicznym rolnictwem. Jakość oferująca ciągłą ochronę w całym łańcuchu dostaw.

Zalety
  • Kontroluje etylen i lotne związki organiczne (LZO) w owocach klimakterycznych.
  • Wydłuża okres przydatności do spożycia owoców i warzyw poprzez usuwanie etylenu i innych lotnych związków organicznych (LZO), takich jak etanol i aldehyd octowy.
  • Adsorbuje etylen w opakowaniach z modyfikowaną atmosferą lub w torebkach polietylenowych. Nadaje się do transportu lotniczego lub przy ograniczonej wentylacji powietrza.
  • Spowalnia proces dojrzewania i starzenia owoców klimakterycznych. Saszetki są bezpieczne i nadaje się do produktów uprawianych ekologicznie.
  • Chroni składniki odżywcze, aromat, kolor, witaminy i chroni przed odwodnieniem. Eliminuje nieprzyjemne zapachy.
  • Saszetka zapewnia trwałą ochronę od eksportera do miejsca przeznaczenia.

 

Małe saszetki, które zapewniają ciągłą ochronę owoców i warzyw poprzez eliminację etylenu i innych gazów. Nadają się do owoców o wysokim poziomie oddychania.

Przepuszczalna saszetka wykonana z obu stron z technicznego, oddychającego i wodoodpornego materiału nadającego się do kontaktu z żywnością. Wypełniona materiałem BION.

 

Skład

Baza mineralno-gliniasta i nadmanganian potasu

Zdolność absorpcyjna

4,25 +/- 0,25 ml etylenu/g

Forma granulatu

Pył

Okres przydatności 2 lata (oryginalne opakowanie, przechowywanie w chłodnym i suchym miejscu)

Specyfikacja produktu i opakowanie

Wymiary:

Gwarantowana zdolność absorpcji etylenu (ml):

Waga:

Ilość w kartonie:

65×60

34

8

1500

65×60

21,25

5

2200

55×50

12,75

3

3500

Saszetki pakowane są w szczelne worki foliowe w kartonach tekturowych (195x295x285 mm)

  • Ciągła ochrona poprzez eliminację gazu etylenowego w całym kanale dystrybucyjnym, od linii pakującej do sprzedawcy detalicznego
  • Idealne połączenie do pakowania w atmosferze modyfikowanej
  • Zaprojektowane tak, aby wytrzymać transport w środowiskach o dużej wilgotności względnej
  • Filtracja i oczyszczanie powietrza w lodówkach domowych
Kontrola jakości
  • KSaszetki są sprawdzane według ścisłych technik produkcyjnych
  • Testy zanurzeniowe, antystresowe i spawalnicze, testy absorpcyjne dla każdej partii produkcyjnej
  • Każde pudełko zawiera etykietę indentyfikacyjną umożliwiającą śledzenie przesyłki
  • ISO 9001-2015
  • Kontrola wkładów EcoCert. Produkt odpowiedni do stosowania w rolnictwie ekologicznym zgodnie z przepisami (UE) nr 2018/848 i 2021/1165 oraz rozporządzeniem NOP (American National Organic Program).

Filtry

Filtry służą do filtrowania powietrza i usuwania etylenu podczas transportu świeżych produktów w chłodniach, aby wydłużyć ich trwałość po zbiorach i zredukować ryzyko utraty jakości.

Modele filtrów  zostały zaprojektowane tak, aby pokryć różne potrzeby generowane przez różne trasy i wielką różnorodność świeżych produktów na rynku. 

Filtry są idealnym rozwiązaniem do absorpcji etylenu, lotnych związków organicznych (LZO) i zarodników w transporcie morskim lub lądowym świeżych produktów w kontenerach chłodniczych.
Rodzina filtrów etylenowych oferuje najwyższą zdolność absorpcji etylenu na rynku i sprawdzoną wydajność w warunkach wysokiej wilgotności. Są bezpieczne i bardzo łatwe w instalacji.

Zawarte w filtrze wsad nie ma bezpośredniego kontaktu z produktem i nie pozostawiają żadnych pozostałości na świeżych produktach.
W zależności od rodzaju transportowanych owoców lub warzyw, ich stanu dojrzałości i czasu transportu, wymagania dotyczące usuwania etylenu są różne. W BION mamy szeroką gamę filtrów dostosowanych do każdej potrzeby, ponieważ mogą być wypełnione różnymi formacjami.

Filtr cylindryczny składający się z dwóch rodzajów siatki polietylenowej oraz szczelnych nasadek wypełnionych wsadem filtracyjnym.

Ponieważ wsad filtracyjny nie ma bezpośredniego kontaktu z produktem, nadaje się do stosowania w produktach ekologicznych.

WSAD

POJEMNOŚĆ ABSORPCYJNA

WYMIARY

R8

3,50 +/- 0,25

 100 x 4,7 cm

R12

4,50 +/- 0,25

 100 x 4,7 cm

Okres przydatności do spożycia: 2 lata (w oryginalnym opakowaniu, w suchym i świeżym środowisku)

Filtracja powietrza i usuwanie etylenu podczas transportu świeżych produktów (owoce, warzywa i rośliny ozdobne) w kontenerach chłodniczych w celu wydłużenia ich trwałości po zbiorach i zmniejszenia możliwych strat. Wsad nie wchodzi w kontakt z produktem i nie pozostawia żadnych pozostałości. Jest przyjazny dla środowiska i i bezpieczny.

Sposób użycia

Filtry muszą być umieszczone w miejscu o największym przepływie powietrza, czyli w kratce wlotowej urządzenia chłodniczego. W ładowniach statków filtry mogą być również umieszczone w wylocie powietrza z urządzenia chłodniczego.

Ilość filtrów, które należy umieścić, będzie zależeć od rodzaju transportowanej produkcji i długości transportu

Opakowanie

Filtry są szczelnie zamknięte w plastikowych workach, zapakowane są w kartonowe pudełka po 10 sztuk, w których znajdują się także pokryte plastikiem metalowe znaczniki do mocowania w kratce wlotowej oraz etykiety informacyjne ułatwiające pracownikom montaż filtra.

Jakość i bezpieczeństwo
  • Do każdego opakowania dołączona jest etykieta identyfikacyjna umożliwiająca właściwe śledzenie. 150 9001:2015.
  • Kontrola wejściowa Ecocert. Produkt odpowiedni do stosowania w rolnictwie ekologicznym zgodnie z przepisami (UE) nr 2018/845 i 2021/1165 oraz rozporządzeniem NOP. Kontrola ECOCERT SAF-32600
Kontakt

Masz pytania? Poszukujesz partnera technologicznego?

Wybierz dowolną dla siebie formę kontaktu. Zadzwoń do nas, wyślij e-mail lub skorzystaj z formularza kontaktowego.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux