Pochłaniacze etylenu

Strona główna Pochłaniacze etylenu

Co to jest etylen ?

Etylen jest hormonem roślinnym, który przyspiesza dojrzewanie owoców  i warzyw oraz starzenie się produktu. Jest odpowiedzialny za degradację chlorofilu. Etylen jest bezbarwnym gazem o słodkim zapachu oraz substancją naturalną, która powstaje w konkretnym momencie rozwoju produktu oraz reguluje procesy fizjologiczne.
 

Owoce dzielą się na klimakteryczne i nie klimakteryczne .

W owocach klimakterycznych poziom respiracji i wytwarzania etylenu znacząco rośnie podczas dojrzewania. Zachodzące przy tym zmiany koloru, smaku, aromatu i faktury są szybkie i intensywne. Wśród tego rodzaju owoców znajdują się:
  • Jabłka
  • Morele
  • Awokado
  • Banany
  • Figi
  • Melony
  • Brzoskwinie
  • Gruszki
  • Arbuzy
Proces dojrzewania owoców nie klimakterycznych  zachodzi nieprzerwanie i stopniowo, utrzymując niski poziom respiracji  i produkcji etylenu. Takie owoce to:
  • Czereśnie
  • Dynia
  • Winogrona
  • Grejpfrut
  • Ananas
  • Cytryna
  • Pomarańcza
  • Mandarynka
  • Truskawki

Na podstawie powyższych informacji możemy zauważyć, które produkty są bardziej narażone na szkody powstałe w wyniku zwiększonej produkcji etylenu.

Produkty podczas  okresu przechowywania i transportu  narażone są również na kontakt z etylenem pochodzącym z innych źródeł:
  • Patogeny: Bakterie i grzyby.
  • Źródła pochodzące od człowieka: Podczas każdej aktywności ludzkiej, w której zachodzi spalanie wytwarza się etylen.
  • Wzajemne zanieczyszczanie się owoców: Owoce dojrzałe lub chore produkują dużą ilość etylenu, który wpływa na produkty zdrowe i mniej dojrzałe znajdujące się w tym samym miejscu.

Rozwiązania firmy OZEANO eliminują etylen dzięki swojej strukturze. Granulat OZEANO jest w 100% jednorazowy i nie stanowi dodatku do produktów spożywczych.

Co eliminuje?
  • Etylen i inne gazy.
  • Nieprzyjemne zapachy.
  • Mikro organizmy, bakterie i grzyby (Botrytis, Penicillium).
Jak działa?
  • Fizyczna absorpcja: związana z charakterystyką powierzchni gliny wykorzystanej w Ozeano.
  • Utlenianie: W procesie utleniania nadmanganian potasu przeobraża etylen i inne zanieczyszczenia takie jak tlenek siarki , tlenek azotu, siarkowodór i wiele innych lotnych związków organicznych eliminując ich szkodliwy wpływ.
  • Reakcja przeciwbakteryjna: Nadmanganian potasu jest silnym środkiem dezynfekującym.
  • Bakterie w kontakcie z filtrem trafiają na PH 9.2, czyli wyższe niż to, w którym mogą przetrwać.
  • Tlenek glinu  ma ładunek ujemny i przyciąga cząsteczki dodatnie, w związku z czym większość mikro organizmów ulatuje w powietrze.
  • Pochłaniacze eliminują wiele gazów wykorzystywanych przez grzyby do komunikacji, co uniemożliwia ich rozwój.
  • Poprzez eliminowanie zanieczyszczeń z powietrza, owoce i warzywa zachowują swoje organoleptyczne właściwości podczas procesu dystrybucji.

Pochłaniacz etylenu  OZEANO L i XL są bardziej zaawansowane w porównaniu do produktów znajdujących się na rynku.

Jedną z najbardziej innowacyjnych zalet jest ich kroplo-szczelna forma:
  • Unikamy zabrudzenia opakowań z owocami.
  • Zwiększona wydajność tuby dzięki mikro kanałom oraz większym oczkom siatki.
  • Wydajność absorpcyjna granulatu: > 3.5 litra C2H4/kg produktu.
  • Najszybsza dostępna reakcja granulatu.
  • Bardziej kompaktowe wypełnienie.
W swojej ofercie posiadamy :